Magyarországon sajnos egyre több embert érint a gluténérzékenység, és az ehhez társuló további ételallergia. Természetesen azonban a gluténérzékenyek is szeretnének finomakat enni, komplett iparágak épülnek arra, hogy kiszolgálják igényeiket, egy finom házi pogácsával azonban még ők sem tudnak versenybe szállni. Ráadásul mi most egy olyan sós rágcsát mutatunk, amit kedvünk szerint formázhatunk: szaggathatjuk perec vagy pogácsa-formájúval, de készíthetünk rudacskákat is belőle. Mi ez utóbbira voksoltunk. Az eredmény pedig egy tökéletesen omlós, puha sós sütemény, amit egész egyszerűen nem lehet abbahagyni. Legközelebb duplázunk! :)
A szuper omlós gluténmentes pogácsánkhoz szükségünk vagy 25 deka túróra, 15 deka kockamargarinra, 10 deka rizslisztre, 10 deka kukoricalisztre, egy szép nagy tojásra, fél zacskó sütőporra és ízlés szerinti mennyiségű sóra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk bele a kockamargarint. Adjuk hozzá a túrót, a tojást, sózzuk ízlésünk szerint és gyúrjuk össze. Tegyük a hűtőbe fél órára, majd lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagságúra nyújtsuk és késsel vagy derelyeszaggatóval szeleteljük fel csíkokra. Egy tojás sárgájával kenjük meg a tetejét és szórjunk rá reszelt sajtot vagy szezámmagot. Előmelegített sütőben süssük szép aranybarnára.
TIPP: Ha kísérletezős kedvünkben vagyunk, bátran turbózzuk fel a pogácsát medvehagymával, zöld fűszerekkel, fele túró-fele tömlősajt arányban natúr vagy ízesített sajtkrémmel. Ilyenkor mindig figyeljünk arra, hogy az állaga jó maradjon, ha szükségesnek érezzük, tegyünk hozzá bátran még egy kis lisztet, vagy ha száraznak gondoljuk, morzsoljunk hozzá még margarint.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.