A házi készítésű szószok, mint a ketchup, mustár és majonéz már szerepelt nálunk a porondon, most házi ételízesítőt készítettünk, ezúttal is tartósítószer, színezék és mindenféle ízfokozó nélkül. És, hogy milyen lett? Szuper! Ráadásul hosszú hónapokig eláll, így bátran készíthetünk nagyobb mennyiséget.
Az aprítógépbe tegyünk két sárgarépát, két fehérrépát, egy csokor petrezselyemzöldet, egy vöröshagymát, fél karalábét, fél zellert, egy nagy paradicsomot, egy paprikát, néhány gerezd fokhagymát, negyed karfiolt. Mindegyiket nyersen, tehát sem párolni, sem főzni, sem szárítani vagy aszalni nincs szükség. Szórjunk rá három evőkanál sót és aprítsuk össze. Tegyük félre pár percre, hogy a sótól a zöldségek levet ereszthessenek. Addig készítsük elő az üvegeket, amikbe majd beletöltjük a házi ételízesítőnket!
Ha ezzel a hadművelettel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint alaposan megtömni az üvegeket az ételízesítővel. Nyomkodjuk le, hogy a sós víz a vegetánk tetejére kerüljön, szorítsuk rá a tetőt és már mehet is a kamrába. Bontatlanul hónapokig eláll hűvös helyen, miután azonban kinyitottuk az üvegeket, már csak hűtőben tárolhatjuk, de így is hosszú ideig felhasználható.
TIPP: A befőttes üvegeket gondosan mossuk el forró vízben és próbáljuk ki azt is, hogy a fedele rendesen zár-e. Engedjünk vizet az üvegbe, csavarjuk rá a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé. Ha szivárog a víz, akkor azt a tetőt nem használhatjuk, mert az üvegben lévő ételízesítőnk megromlik. Az üvegek sterilizálásának, csírátlanításának egyik remek módja lehet az is, ha kigőzöljük. Ezt akár a mikróban is elvégezhetjük, így jelentős időt tudunk nyerni. Két deciliter citromos vizet tegyünk az üvegekbe és a mikróban 3-4 percig melegítsük. Az üvegekben gőz keletkezik, ami minden baktériumot semlegesít. Az üvegekből öntsük ki a vizet és hagyjuk egy tiszta konyharuhán lecsepegni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.