A mostani péksütemény-variációnk lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így fogyókúrázók csak mértékkel fogyasszák. A meggyes vaníliapudingos és a fahéjas almás töltelékkel elkészített táskánkat inkább azoknak ajánljuk, akik testsúlyukat szinten akarják tartani, illetve azoknak is, akik egészségesen, kiegyensúlyozottan kívánnak táplálkozni. Természetesen mindkét péksüti szénhidrát-csökkentet változata elkészíthető, ekkor 25 deka tetszőleges szénhidrát-csökkentett lisztkeveréket használjunk a tészta elkészítéséhez.
10 deka zabpehelylisztet, 10 deka rizslisztet és 10 deka teljes kiőrlésű tönkölylisztet összekeverünk fél teáskanálnyi sütőporral és egy csipet sóval. Hozzáadunk 15 deka túrót, 5 evőkanál natúr joghurtot, szintén 5 evőkanál olajat és 8 deka édesítőszert. Miután homogén állagúra összekevertük, tegyük a hűtőbe pihenni fél órára, közben pedig készítsük el a tölteléket.
Meggyes vaníliapudingos töltelék
A vaníliapudingot a szokásos módon készítsük el, annyi különbséggel, hogy fél liter tej helyett csupán három decit tegyünk hozzá, így igazán sűrű pudingot fogunk kapni. Hűtsük le teljesen. Közben vegyük elő a meggylekvárunkat, vagy készítsük el villámgyorsan. Ehhez egy üveg édesítőszeres meggybefőttet csepegtessünk le, főzzük fel és turmixoljuk össze. Adjunk hozzá két evőkanál édesítőszert és egy evőkanál chia magot. Hűtsük le szintén.
A tésztát gondosan belisztezett deszkán nyújtsuk ki egészen vékonyra és vágjuk téglalap alakú darabokra. A téglalap alsó részére halmozzunk két teáskanálnyi vaníliapudingot, rá egy teáskanálnyi meggylekvárt, majd hajtsuk rá a tészta tetejét és nyomkodjuk körbe egy villa segítségével. Egy kenőtoll segítségével kenjük be tojássárgájával minegyik táskánk tetejét.
Fahéjas almás töltelék
Egy nagy almát pucoljunk meg, kockázzuk fel és engedjük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Adjunk hozzá egy kávéskanál fahéjat, egy púpozott evőkanál édesítőszert, néhány szem szegfűszeget és egy kávéskanálnyi citromlevet. Főzzük puhára az almát és hűtsük ki. Néhány evőkanál vaníliapudingot keverjünk hozzá, így sütésnél a töltelékünk nem fog kifolyni a tésztából.
Az almás táskához a fenti módszert alkalmazzuk annyi eltéréssel, hogy a töltelék helyére a két teáskanálnyi pudingos kompótot halmozzunk. Természetesen variálhatunk a formákkal is, készíthetünk kör alakú táskákat is. Fánkszaggatóval szaggassuk ki a tésztát, egy-egy táskához két darab tésztát számítsunk, egy lesz az alja, egy pedig a teteje. Azokat, amelyeket a táska tetejének szántunk, óvatosan kereszt irányban vagdossuk be. A másik tésztakorong közepére egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd ráborítjuk a tetejét, villával körbenyomkodjuk, majd tojás sárgájával megkenjük.
Mindkét töltelékkel előkészített péksüteményt sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 170 fokon nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt por állagú édesítővel szórjuk meg mindegyik tetejét. Készíthetünk nagyobb adagot is, bátran betehetjük adagolva a mélyhűtőbe, kiolvasztva puha állaga marad.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.