A sütőtök egy igazi csodaszer, melyet érdemes gyakran fogyasztani az őszi-téli időszakban. Béta karotin és C vitamin tartama miatt erősíti az immunrendszerünket a bacis időszakban. Ráadásul most indul be a szezonja is, így egyértelmű, hogy egy remek kis összeállítással köszöntjük az ősz kezdetét. Hoztunk nektek egy smoothie-t, egy levest és egy igazán különleges desszertet is.
Őszi vitaminbomba:
A smoothie-hoz szükségünk van egy kivire, egy magóra vagy narancsa, egy almára, egy marék hámozott sütőtökre, egy evőkanálnyi mézre és egy kevés vízre. A hozzávalókat alaposan mossuk meg, hámozzuk le, aprítsuk fel és dobjuk bele a turmixba. Öntsük fel tetszőleges mennyiségű ásványvízzel, édesítsük a mézzel és turmixoljuk le homogén állagúra. Frissen fogyasszuk a délelőtti órákban.
Klasszikus sütőtökleves egy kis csavarral:
A leveshez kell egy szép sütőtök, két szál sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, egy kis friss gyömbér, 2 dl kókuszkrém, olívaolaj. A fűszerezéshez szükségünk lesz fekete mustármagra, curryre, kurkumára, sóra, fekete és fehér borsra, bazsalikomra és szerecsendióra.
A zöldségeket kockára vágjuk, olívaolajon megpirítjuk, felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Fűszerezzük, majd addig főzzük, míg a répa is megpuhul. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, újra fűszerezzük és tovább melegítjük. Ha egyet rottyan vegyük le a tűzről, ne forraljuk tovább. Melegen fogyasszuk. A tetejére egy kevés friss petrezselymet vagy tökmagolajat szórjunk, de toppingolhatjuk pirított tökmaggal is.
Különleges pohárkrém:
30 deka kockára vágott sütőtököt kevés vízben puhára főzzünk, lecsöpögtetjük és pépesítjük, majd hozzákeverünk 12 deka őrölt mandulát. 4 tojást kettéválasztunk, a sárgáját 10 deka nyírfacukorral, vagy ugyanennyi más édesítőszerrel habosra keverjük, hozzáadunk fél vaníliarúd kikapart belsejét és 5 deka vajat. Keverjük hozzá a sütőtökös mandulát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a sütőtökös masszát. Egy lapos tepsit kibéleljük sütőpapírral, ráöntjük a tésztát és előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül a piskótánk, készítsük el a krémet. 2,5 deciliter habtejszínt kemény habbá verjük. Hozzákeverünk két evőkanál nyírfacukrot, egy doboz mascarpone-t és egy deci erős fekete kávét. Ha laktózmentes tejszínnel és mascarponéval dolgozol, ne csodálkozz, hogy nem lesz kemény habod, nekem sem sikerült még soha. Ebben az esetben tegyél hozzá még fél zacskó zselatin expresszt is.
Ha megsült a piskóta, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni, majd darabold fel. Egy pohár aljára kockára vágott piskótát teszünk, majd öntünk rá egy adag kávékrémet, utána jöhetett még egy réteg piskóta, majd még egy réteg krém. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben!
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.