Az édesburgonya igazi őszi zöldség, abszolút most van a szezonja, így érdemes beszerezni belőle néhány kilóval. Én is így tettem, Ásotthalomról, a batáta magyarországi paradicsomából szereztem tíz kilónyit. Hűvös helyen tartva sokáig eláll. Most egy igazi testet, lelket átmelegítő krémlevest készítettem belőle, ami nem csak, hogy elképesztően finom volt, hanem hosszan tartó teltség-érzetet is biztosított.
Az édesburgonya gazdag B2, B6, C és E vitaminban, de mindezek mellett bővelkedik olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, a réz és a mangán. Alacsony zsír-és koleszterintartalma miatt fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek is ajánlott rendszeres fogyasztása. Ráadásul rendkívül sokszínűen felhasználható, készíthetünk belőle egészséges chipset, krémlevest, köretet, pogácsát, lángost. Csodás alapanyag, kísérletezzünk belőle bátran!
Négy adag krémleveshez szükségünk lesz két-három nagy édesburgonyára, egy liter alaplére, főzőtejszínre, egy szál friss rozmaringra. Az édesburgonyát megpucoljuk, felkockázzuk,egy lábasba téve felöntjük alaplével és beleteszünk egy szál friss rozmaringágat is. Nagyjából 20 perc alatt puhára főzzük a batátát, majd kivesszük a rozmaringot a levesből és botmixerrel pürésítjük. Felöntjük másfél deci főzőtejszínnel, újraforrásig főzzük. Kóstoljuk meg, és szükség esetén sózzuk, borsozzuk.
Kis tálba szedjük, a leves tetejére ez aprómagvas keveréket szórunk, de ha az nincs, megteszi egy kávéskanálnyi chia, napraforgó vagy tökmag is. Ha van otthon némi hidegen sajtolt tökmagolaj, locsoljuk meg azzal is óvatosan.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.