A datolyaszilva sok néven ismert a gasztronómiában, van aki sharon gyümölcsnek hívja, az angolszász nyelvben khaki-ként és persimmon-ként is emlegetik. A hazánkban ritkán fogyasztott gyümölcs azonban elképesztően finom önmagában is fogyasztva, de egy pitében megsülve egyenesen fenséges. Én most egy szénhidrát-csökkentett, cukormentes álompitét készítettem.
15 deka szénhidrát-csökkentett lisztet vagy ugyanennyi zabpehelylisztet keverjünk össze 5 deka mandulaliszttel vagy őrölt mandulával, 12 deka olvasztott margarinnal, két evőkanál tejföllel, egy pici citromlével, egy tojással és két evőkanál édesítőszerrel. A tésztát alaposan gyúrjuk össze és pihentessük a hűtőben 30 percet.
Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, törekedjünk arra, hogy kör alakúra nyújtsuk. Helyezzük bele a kivajazott piteformába, az ujjunkkal nyomkodjuk le egy kicsit, egy villával pedig szurkáljuk meg alaposan.
A datolyaszilváról vágjuk le a leveleit egy mozdulattal, a gyümölcsöt karikázzuk fel vékonyan, majd minden karikát vágjunk ketté. Tegyük egy tálba, csurgassunk rá pár csepp citromlevet, egy evőkanál édesítőszert és egy mokkáskanálnyi vaníliaaromát. Keverjük össze óvatosan, hogy minden szeletet érje az édes vanília. Tegyük be a mikróba két percre, hogy a gyümölcs kicsit megpárolódjon.
Spirál alakban helyezzük a pitetészta tetejére a datolyaszilva-szeleteket és sütőben közepes fokozaton süssük nagyjából 20 perc alatt készre.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.