Nagyon régóta kísérletezek házi készítésű müzli szelettel, a boltban kapható változatok ugyanis egyáltalán nem mondhatóak egészségesnek: tele vannak cukorral, ízfokozóval és még egy sor olyan dologgal, amit tudatosan kerülni szeretnék. A mézzel csínján bánok, így azt azonnal elvetettem, a banános verzió mellett azonban a gesztenyés változat volt az, ami egészen meglepően szuper lett. Érdemes kipróbálnotok.
Első lépésként készítsünk házi granolát. 10 dkg zabpelyhet, 3 dkg puffasztott amarántot, 5 deka kókuszreszeléket, két-három evőkanál chia magot, 10 deka durvára őrölt olajos magvat (dió, mandula, kesudió vagy ezek keveréke) és ízlés szerint 7 deka aszalt gyümölcsöt keverjünk össze 6 evőkanál mézzel. Én most mandulát, almaszirmokat és aszalt vörös áfonyát használtam.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és tegyük be az előmelegített forró sütőbe 5-10 percre. Ha aranybarnára sült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt tovább dolgozunk vele. Ha nagyobb adagot készítünk a granolából, bátran töltsük befőttes üvegekbe, hosszú hónapokig eláll száraz, hűvös helyen.
Ha ezzel megvagyunk, hagyjunk magától kiolvadni 25 deka 100 százalékig natúr gesztenyemasszát, adjunk hozzá 5 evőkanál édesítőszert, két evőkanál tejet és 20-22 dekát a házi granolából. Alaposan keverjük össze, majd borítsuk egy nagyobb darab folpackba. Rendezgessük el, formázgassuk henger alakúra és tekerjük szorosan a folpackba. Még ezen állapotában is tudunk alakítani rajta, hogy tökéletes hengert kapjunk. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szabadítsuk ki a fóliából és éles késsel, határozott mozdulatokkal szeleteljük fel.
Hűtőben tárolva néhány napig tökéletesen eláll, azonban garantálom, hogy egész nap rá fogsz járni, így nagyon hamar el fog fogyni :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.