Mindannyian arra vágyunk, hogy fiatalságunkat hosszan megőrizzük. Ezt pedig egyetlen smoothie rendszeres fogyasztásával elősegíthetjük. Hogy miért? Mert csupa olyan alapanyag összeturmixolásával készül, melyek nem csak, hogy antioxidánsok, hanem sejtmegújító hatásúak is.
Fél liter csoda-turmixhoz szükségünk van 30-40 deka sárgarépára 3-4 darab lédús, puha narancsra, egy evőkanál citromlére, két evőkanál édesítőszerre és nagyjából két centi vastagságú gyömbérre. Turbózzuk fel egy evőkanálnyi hidegen sajtolt olajjal, például tökmagolajjal és egy késhegynyi cayenne-borssal.
Reszeljük le kis lyukú reszelőn a gyömbért. Gyümölcscentrifugába dobáljuk bele a répát és a megpucolt narancsokat, a kinyert léhez adjuk hozzá a többi hozzávalót és a reszelt gyömbért is. Lehűtve fogyasszuk, lehetőség szerint a reggeli órákban.
És hogy valóban lássátok, mennyire szuper ez a smoothie, összegyűjtöttük az összetevőinek, mint szuperélelmiszereknek a legjobb tulajdonságait.
1. Gyömbér
Az ázsiai és az indiai gyógyászatban jelentős szerepet tölt be, elsősorban emésztés-javító hatása miatt népszerű. Manapság leginkább gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt használjuk, hiszen csökkenti az ízületi duzzanatok fájdalmát, de a migrénes görcsöket is kiválóan oldja. A gyömbér a tápcsatornában serkenti az emésztőnedvek termelődését, közömbösíti a gyomorsavat, mérsékli a bélgörcsöket. Teafőzete azon túl, hogy serkenti az emésztést, lázcsillapítóként is jól funkcionál, ráadásul a megfázások, influenzaszerű megbetegedések tüneteit is enyhíti.
2. Sárgarépa
A sárgarépa karotintartalma miatt erősíti az immunrendszert és jelentős szerepet vállal a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentésében. Jelentős antioxidáns, így hatékonyan lép fel a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Kiváló A vitamin forrás, csökkenti a vér koleszterinszintét.
3. Narancs
A narancs alacsony glikémiás indexe miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek közkedvelt gyümölcse. Magas C vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, semlegesíti a káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztásával csökken a daganatos megbetegedések, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Rost és antioxidáns tartalma miatt csökkenti a vér koleszterinszintjét, A vitamin tartalma hozzájárul az éles látás megőrzéséhez, béta-karotin tartalma pedig késlelteti az öregedés jeleinek látványos kialakulását a bőrön.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.