A megfelelő előkészítés után a legtöbb gyümölcsöt, és némely zöldséget is kandírozhatjuk, azaz cukorban tartósíthatjuk. Mivel nálunk a cukor tiltólistást, megtaláltuk a legegészségesebb módját annak, hogy mégis kandírozhassuk kedvenceinket. Ráadásul az elkészült gyümölcsöt vagy zöldséget légmentes befőttesüvegben sokáig tárolhatjuk, sőt, ha gasztro-ajándékokban gondolkodunk, akkor is kiváló választás lehet.
Kandírozott narancs
Forró víz alatt nagyon alaposan mossuk meg a narancs héját. Pucoljuk meg a gyümölcsöt, a héjából pedig vágjuk ki teljesen a fehér részt, mivel az nagyon keserű. A narancsbőrt (olcsó poén, tudjuk...) vágjuk fel csíkokra és egy napig áztassuk hideg vízben.
40 deka narancshéjhoz 30 deka édesítőszer és 10 deka nádcukor szükséges. Készítsük el a szirupot és tegyük bele a narancshéjakat. Addig kell főznünk, hogy megpuhuljon, de még az üveges hatását megőrizze. Ezután kiemeljük a héjakat egy tálba, édesítővel bőven megszórjuk és papírtörlővel kibélelt tárcára kiterítjük. 24 óra alatt kiszárítjuk.
Kandírozott gyömbér
A meghámozott gyömbért vékonyan felszeleteljük vagy apró kockákra vágjuk, lábasba tesszük, annyi vízzel felöntjük, hogy éppen ellepje és negyed óráig főzzük. Közben készítsük elő a sziruphoz valókat. Egy kiló gyömbérhez 6 deciliter víz és 30 deka édesítőszer és 10 deka nádcukor szükséges. Mindenképpen kell bele nádcukor, ugyanis az édesítőszer önmagában nem fog sziruposodni úgy, mint a cukor.
Egy lábasba öntjük a hozzávalókat és addig főzzük, amíg enyhén be nem sűrűsödik. Ekkor belerakjuk a megfőtt gyömbérszeleteket és további egy órán keresztül főzzük. Akkor lesz tökéletes az állaga, ha szép opálossá válik. Ha nagyon sűrűsödik a szirupunk, adjunk hozzá egy kevés vizet. Egy óra elteltével lecsepegtetjük, édesítőszerrel megszórjuk és papírtörlővel bélelt tálcán szétterítjük. Egy-két napig kell így tartani, amíg teljesen ki nem szárad.
Ha gyorsan szeretnénk kandírozott gyömbért készíteni és nincs türelmünk kivárni a természetes száradási időt, tegyük be a sütőbe szétterítve 40-50 fokra és két órán keresztül szárítsuk!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.