A nagymamám Heves megyében élt, két-három havonta mentünk látogatni. A tùrós lepeny volt anyukám kedvenc süteménye, ezért Mama mindig sütött egy tepsivel, már a kapuból érezni lehetett az illatát.Jó pár éve nem készült el sajnos ez a sütemény, de most elővettem a receptet, picit módosítottam az összetevőkön (lisztet, cukrot kicseréltem), majdnem olyan,mint az övé volt. :) Íme a recept:
Hozzávalók:
tésztához
- 10 dkg rizsliszt
- 20 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
- 1,5-2 dkg élesztő
- 7,5 dkg olvasztott növényi zsiradék
- kb. 1,5 dl tej
- 1 ek kókuszvirág cukor/méz
- csipet só
Túrós feltéthez:
- 75 dkg túró
- tejföl
- 3 tojás sárgája
- 6-8 ek xylit (ez teljesen ízlés függő)
A langyosnál picit melegebb tejhez hozzáadom az élesztőt, a csipet sót és mézet, meleg helyre teszem, hogy az élesztő jól megkeljen. A kovászt és az olvasztott növényi zsírt a liszthez öntöm, elkezdem összedolgozni. Gyors felfelé húzó mozdulatokkal dagasztom a tésztát (akkor jó, ha nem ragad, teljesen elválik az edény falától), langyos helyre teszem kelni kb. 15-20 percre.
Míg kel a csodás tésztánk, összekészítem a "tölteléket". A túrót és a tejfölt összekeverem, öntök hozzá egy kevés tejet turmixolom, hozzákeverem a tojássárgáját, majd ízlés szerint édesítem. Lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát, kinyújtom, olajjal kikent tepsire helyezem, megkenem a túrós masszával. Előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütöm, míg a széle és a teteje elkezd barnulni.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.