Tombol az influenza, az ismerőseim is sorra dőlnek ki. Néhány egyszerű élelmiszer felhasználásával és fogyasztásával azonban jelentősen csökkenteni tudjuk tüneteinket, így ezek alkalmazása mind prevenciós céllal is megállják a helyüket. De ha már megtörtént a gond, és nyakig vagyunk az influenzában, akkor is segítségünkre lehetnek, például úgy, hogy megtisztítják a légutainkat vagy éppen csordultig töltik vitaminháztartásunkat.
Az alapanyagok megválasztásánál törekedjünk a vitamindús, antioxidánsokban és immunerősítő hatóanyagokban gazdag élelmiszerek megválogatására, fogyasszunk citrus féléket, csipkebogyót, áfonyát, olajos magvakat. A fűszerek közül most bátran fogyasszunk csípőseket is: cayenne borsot, csilit, fokhagymát, fahéjat is használjunk.
Nézzük, miket gyűjtöttünk nektek!
1. Gondoskodj a folyadékbevitelről és tegyél rá még egy lapáttal
A friss gyömbérből levágok egy ujjnyi nagyságú darabot, meghámozom, felaprítom, majd a bögrébe teszem. Adok hozzá 4-5 db szegfűszeget, 1-2 db tört fahéjat és egy tetszőleges fajtájú teát. Én piros gyümölcsös teát szoktam választani, így egy picit forralt boros ízvilágot kapok. :) Az egészet leöntöm forró vízzel, letakarom, majd 10 percig hagyom ázni. Leszűröm, újra melegítem, édesítem, forrón iszom meg.
TIPP: Aki fogyaszthat csípős ételeket, italokat, javaslom tegyen bele egy leheletnyi cayenne borsot, így még hatásosabb. :)
2. Kerüld a tejtermékeket!
Főként ha antibiotikumos kezelés alatt állunk érdemes kerülnünk a tejtermékeket. A legegyszerűbb módja ennek, ha növényi tejjel váltjuk ki. Ezeknek meglehetősen borsos áruk van, úgyhogy jobban járunk, ha mi magunk készítjük el.
Egy bögre hámozott mandulát leöntünk lobogó forró vízzel, letakarjuk 3-4 percre, leszűrjük, majd megtisztítjuk a héjától. A magokat egy tiszta tálba helyezzük 4 db datolyával együtt. Leöntjük 4 bögre ásványvízzel, hagyjuk 1-2 órát ázni, majd homogén állagúra turmixoljuk. Egy szűrőbe steril gézlapokat vagy mullpólya csíkokat helyezünk. A szűrőt egy tiszta edény fölé tesszük, majd lassan elkezdjük beleönteni a leturmixolt mandulás vizet.
Ha az egész lecsöpögött, krémes tejet kapunk. Üvegbe öntjük, hűtőben 3-4 napig tároljuk. Ezen hozzávalókból 6-7 dl mandula tejet kapunk, s mivel ennek sokkal intenzívebb mandula íze lesz, mint a boltban kapható változatnak, hígítsuk bátran tovább vízzel ízlésünknek megfelelően.
3. Még több folyadék, most más formában
Ha már rettenetesen unjuk a gyömbéres teát, együnk egy nagy tányér forró levest. Készítsünk például foghagymakrémlevest. A fokhagyma segíti a légúti megbetegedések gyógyulását, tágítja az ereket, serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, antibakteriális hatással bír. Nem csoda, ha a népi gyógyászatban az influenza-szerű tüneteket ezzel is kezelték.
Vágjunk össze apróra egy fej vöröshagymát és egy fokhagymát. Olajon pirítsuk üvegesre, öntsük fel bő fél liter alaplével, ízesítsük tovább sóval, borssal, ha szükséges. 10 perc múlva botmixerrel vagy turmixgéppel homogén állagúra turmixoljuk, majd hozzáadunk nagyjából két deci főzőtejszínt és alacsony lángon besűrítjük. Sajt vagy bacon-chipssel, krutonnal tálaljuk. Forrón fogyasszuk!
4. Töltsd fel magad energiával és vitaminnal
Ha nincs étvágyad, de azért egy kis nasi lecsúszna, készíts energiagolyókat.Szükségünk lesz a chia magos golyókhoz két evőkanál chia magra, 25 gramm zabpehelyre, egy nagy marék mandulára, szintén egy jókora marék aszalt sárgabarackra, nagyjából 50 gramm datolyára, két evőkanál krémes mézre, egy evőkanál kókuszreszelékre és egy deci gyümölcslére.
A zabpelyhet, a mandulát, a sárgabarackot és a datolyát az aprítóba tesszük és durvára aprítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és ráöntünk egy deci gyümölcslevet. Én házi meggylevet használtam, de a narancslé is nagyon jól illik hozzá. Keverjük össze és hagyjuk egy órát állni. Ha a chia és a zabpehely megszívta magát, és a masszánk formázhatóvá válik, készítsünk kis golyókat, forgassuk bele kókuszreszelékbe, sorakoztassuk egy tálra és három órára vagy akár egy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Jobbulást!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.