Egyetlen szuper kelttészta receptből milliónyi finomságot lehet készíteni. Most hármat mutatunk: lekváros buktát, mákos kalácsot és kapros túrós lepényt.
25 deka szénhidrát-csökkentett lisztkeverékhez tegyünk egy evőkanál nyírfacukrot, egy zacskó por élesztőt és két deci langyos tejet. Dagasszuk néhány percig, majd takarjuk le és meleg helyen kelesszük fél óráig. Osszuk három részre és készítsünk belőlük három különböző finomságot!
1. Lekváros bukta
A tésztát nyújtsuk ki, várjunk téglalap alakúra, sűrű lekvárt halmozzunk a közepére és tekerjük fel. Sütőben 180 fokon nagyjából 20 percig süssük.
2. Mákos kalács
Nyújtsuk ki a tésztát, mintha bejglit készítenénk. A töltelékhoz szükségünk lesz:
10 deka darált cukrozatlan mákra, 3-4 deka édesítőszerre, fél deci mandulatejre, egy kis mazsolára és fél citrom reszelt héjjára. Felforraljuk az édesítőszeres növényi tejet, belereszeljük a citrom héját, leforrázzuk vele a mákot. Ízlés szerint adjuk hozzá a töltelékekhez a mazsolát. Keverjük össze alaposan és hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztes nyújtódeszkán 4 mm-es vékonyságúra nyújtsuk. A tésztára halmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a tölteléket ügyelve arra, hogy a szélei üresen maradjanak. Óvatosan feltekerjük a bejglit, a széleit lenyomkodjuk. Terítsük le egy konyharuhával fél órára, közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egy tojás kikevert sárgájával lazán megkenjük, majd megszurkáljuk a tetejét. Nagyjából fél óra alatt készre sütjük.
3. Kapros túrós lepény
A tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsink. Vajazzuk ki, lisztezzük be és óvatosan helyezzük bele a formára igazított tésztát. 25 dkg tehéntúrót összetörünk egy villával, hozzáadunk egy evőkanál édesítőszert, egy evőkanál zabkorpát, két tojást, egy csokornyi aprított kaport és ízlés szerinti mennyiségű sót. A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és 180 fokon készre sütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.