A kíváncsiság nagy előny és átok is lehet, esetemben szerencsére előny. Rátaláltam az alakor lisztre, mellyel most kísérletezni fogok egy darabig. Sok jót hallottam róla, kevesebb, illetve másfajta glutént tartalmaz, mint a modern búzák, könnyebb megemészteni, több rostot tartalmaz. Nem is ragozom tovább, nézzük a receptet, majd a bejegyzés végén egy kis ismertetőt is olvashattok eme különleges gabonáról.
Hozzávalók:
- 50 dkg alakor liszt
- 1 tk kókuszvirág cukor/méz
- 3 - 3,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk himalája só
- 3-4 dkg vaj/ növényi olaj
A lisztet beleszórom egy tálba, mélyedést készítek a közepébe, teszek bele 1 kiskanálnyi cukrot, belemorzsolok 2,5 dkg élesztőt, ráöntök kb. 1 dl langyos vizet, s hagyom kelni pár percig, majd ha felfutott az élesztő, elkezdem összegyúrni, dagasztani (kézi mixer dagasztós fejét használtam) a tésztát. A vizet apránként adagalom a tésztához, nagyon vigyázni kell, mert az alakor liszt becsapós, könnyen meglágyul, ragadóssá válhat.
Kisokos:
Az alakor, vagy egyszemű búza az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Az összes ma termesztett búzafaj egyik őseként tartják számon. Hazája Kis-Ázsia. Az alakor egy pelyvás gabonaféle, mely szinte minden betegséggel szemben ellenálló, nem úgy, mint a modern búzák. A pelyva védelmezi a gabonaszemeket a kórokozóktól, ezért lehetséges a bio termesztése. Mikroelem- és esszenciális aminosav-, különösen lizin tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Ideális gabona a modern „reform-konyhához”, belőle készült ételek könnyen emészthetőek. Kb. háromszor annyi karotint tartalmaz, mint a modern búza, ezért a lisztje és a belőle készített pékáruk kicsit sárgás színűek lesznek. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle; az így sütött kenyér íze a Svájcban divatos „dióskenyérre” hasonlít.
Forrás: Első pesti malom, Bennünk a világ, gabonatej.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.