Ki ne szeretné az isteni bazsalikomos pestot, amit kenhetünk pirítósra, ráforgathatjuk spagetti tésztára, amivel pácolhatjuk húsainkat vagy amivel kísérhetjük sült halainkat? A boltban meglehetősen drágán lehet beszerezni egy-egy kis üveget, érdemes tehát magunk elkészítenünk. A kapott változat pedig minden képzeletünket felülmúlja. Van néhány szabály, amit érdemes betartanunk, mielőtt nekifognánk a nagyüzemi pesto-gyártásnak.
1. Az alapanyagok kiválasztása
Figyeljünk arra, hogy jó minőségű alapanyagokat válasszunk és használjunk fel a pesto-készítés során. A bazsalikom pedig szigorúan frissen szedett legyen. Megéri bazsalikom-bokrot nevelni a kiskertben vagy az erkélyen!
2. Aprítás
A hagyományos pesto mozsárban készül, gondos zúzás eredményeképpen. Ezzel mi is megpróbálkozhatunk, de nem ördögtől való az sem, ha aprítót használunk. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne turmixoljuk az alapanyagokat, hanem alacsony fokozaton, kevésbé drasztikus módon, szakaszosan aprítsuk.
3. Fenyőmaggal vagy nélküle
Ha autentikus pesto-t akarunk készíteni, mindenképpen használjunk hozzá fenyőmagot. A bazsalikommal és a sajtokkal kiegészülve ez adja meg ugyanis a semmi máshoz nem hasonlítható ízét. Ha viszont nem sikerül beszerezned, ne ess kétségbe: helyettesítsd őrölt mandulával!
4. A tökéletes recept
Ugye mondani sem kell, hogy nincs pesto szuper recept nélkül. Általában mindig arra biztatjuk olvasóinkat, most azonban azt mondjuk, ne tegyétek. Ezek a tökéletes arányok egyenesen Olaszországból, ezt kövessétek!
-
Egy evőkanál fenyőmag
-
egy evőkanál pacorino sajt
-
két evőkanál parmezán sajt
-
három evőkanál extra szűz olívaolaj
-
két kisebb gerezd fokhagyma
-
egy jókora csipet só
5. Tárold okosan!
Az elkészült pestot-t adagold kis üvegekbe, a tetejére önts ujjnyi vastagságban olíva olajat, majd zárd le alaposan. Az olajréteg garantálja a légmentességet, így akár néhány hónapig is tökéletes állagú pesto-t fogyaszthatsz, amikor csak kedved tartja. Csak ne felejtsd el felhasználás előtt leönteni róla a felesleges olajat!
Fotók: Taste.com
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.