Idén megfogadtam: nem sütök mákos kalácsot. A tradícióhoz azonban némiképp szerettem volna ragaszkodni, ezért az egyik fő elemét, a mákot megtartottam. Mivel imádjuk a mákos gubát, ennek ünnepi változatát készítettem el. A torta hatalmas sikert aratott és úgy elpusztítottuk, hogy nyoma sem maradt. Még nem késő, elkészítheted Te is, hogy aztán ezzel várd a locsolókat.
Hozzávalók:
7-8 darab szikkadt szénhidrátcsökkentett kifli
1 liter növényi tej
3 nagyméretű tojás sárgája
Ízlés szerint 12-15 deka por állagú nyírfacukor
2 csomag vaníliás nyírfacukor
10 deka vaj
15-17 deka darált mák
két maréknyi mazsola
1 citrom reszelt héja
Egyéb:
1 csomag Nyírfacukor vaníliás panna
a torta tetejére cukrozatlan tejszínhab
Karikázzuk fel a szikkadt kifliket és borítsuk bele egy nagyobb tálba. Az egy liternyi növényi tejet melegítsük fel, olvasszuk fel benne a vajat. Közben a por állagú édesítőszerrel és a vaníliás xylittel keverjük habosra a tojássárgáját, óvatosan adagoljuk hozzá a tejhez és pár perc alatt sűrítsük be. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, különben a sodó becsomósodik. Ha már érezhetően besűrűsödött, azonnal vegyük le a tűzről, ugyanis ha túlfőzzük, összeesik és használhatatlan lesz.
A kiflikre öntsük rá a mákot, adjuk hozzá a mazsolát, a citrom reszelt héját, majd öntsük nyokon a sodóval. Forgassuk össze és tegyük félre néhány percre. Közben egy kör alakú kapcsos tortaformát olajozzunk ki és szórjuk meg darált mákkal (mintha kiliszteznénk, csak liszt helyett most mákot használunk). Öntsük bele a mákos kifilit, oszlassuk el egyenletesen, tömörítsük egy kicsit. Előmelegített sütőben negyed óráig közepes hőmérsékleten sütjük. Ha elkészült, tegyük félre és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha ezzel a hadművelettel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint a csomagolás alapján elkészíteni a Nyírfacukor vaníliás pannáját. Önstük rá a mákosguba tetejére, toljuk be a hűtőbe és hagyjuk megdermedni. Díszítsük a tejét cukrozatlan tejszínhabbal és fogyasszuk jóízűen.
Kellemes húsvéti ünnepeket minden Lollipop olvasónak!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.