2015 nyara lesz az, amit biztosan soha nem felejtek el. Két hetet töltöttem Törökországban önkéntesként. Törökekkel dolgoztunk Bodrum szívében, kirándultunk, ismerkedtünk a kultúrával. Nagyon -nagyon jókat ettünk, igazán megkedveltem a török konyhát. A süteményekkel nem volt szerencsém, mindegyiknek cukor íze volt, kivéve a sütlac-ot. Kóstoltam a bolti verziót, a menzásat, a dürümösnél kaphatót, a drágább étteremben árult verziót és mindegyik ugyanolyan finom volt. A puding készítése közben jó volt nosztalgiázni, remélem Nektek is ízleni fog ez az egyszerű, de nagyszerű recept.
Hozzávalók:
1/2 bögre gömbölyű szemű rizs2 bögre víz4 1/2 bögre tej1/4 bögre tejszínkókuszvirágcukor ízlés szerint3 ek étkezési keményítő1 ek vanília aroma/ 1/2 vanília rúd kikapart magjafahéj, csipet só
A rizst megmossuk, majd egy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és elkezdjük főzni. Amikor magába szívta a vizet, hozzáöntjük a tejet (laktózmentes is lehet), és időnként megkeverve, takarékon főzzük kb.10 percig.
Közben az étkezési keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a tejberizshez öntjük, még 2-3 percet főzzük kevergetve, majd egy csipet sót és a cukrot, egy kevés őrölt fahéjat is hozzáadunk, és még 2-3 percig főzzük.
Ezután tűzálló tálkákba osztjuk a pudingot, melyeket egy nagyobb tepsibe állítunk, félig feltöltjük vízzel, hogy vízgőzben süljenek a pudingok, és 180 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük. Ha nincs ennyi pici tűzálló tálunk használhatunk eldobható alufóliás edényeket is (ezeket nem kell vízbe állítani).
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, mert hidegen a legfinomabb. Tehetünk rá gyümölcsöt, pici fahéjat, reszelt étcsokoládét, lekvárt, dzsemet, befőttet ízlés szerint. :)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.