A mostani kánikula lehetőséged ad számunkra arra, hogy két-három nap alatt tökéletes kovászos uborkát készítsünk. Ráadásul pofon egyszerűen, minimális energiafelhasználással. Természetesen az ételallergiásokra is gondoltunk ezúttal is, így most két módszert is megosztunk veletek, miként készíthetitek el savanyúságotokat mindössze öt lépésben.
1. Üvegek kimosása, sterilizálása
Nagy befőttesüvegben szoktuk elkészíteni a kovászos uborkát, hogy jó sok férjen bele. Miután alaposan kimossuk, állítsuk bele egy lábasba, amiben vizet teszünk. Forraljuk a vizet fel, így kiöli a csírákat, amik még az üvegben lehetnek. Tegyük egy tiszta konyharuhára és hagyjuk kicsepegni.
2. Uborkák előkészítése
Alaposan zuhanyoztassuk le az uborkákat, vágjuk le mindkét végüket és hosszanti irányban három-négy metszést vágjunk beléjük. Ha gluténmentes változatot készítünk, pucoljunk meg néhány krumplit is.
3. Üvegbe töltés
Ha gluténmentes változatot készítünk, szeleteljük fel a megpucolt krumplit is és sorakoztassuk az üveg aljára. Majd mehetnek az ubik. Ha hagyományos változatot készítünk rögtön tömjük meg az üveget az uborkákkal és tegyünk bele friss kaporleveleket is. Ha nincs, szórjunk bele az üvegbe két evőkanálnyit a szárított változatból.
4. Só+víz
A kovászos uborka leve saját kísérletezés szerint akkor jó, ha egy liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi sót teszünk. tehát ha az üvegünkbe nagyjából két liter víz kell ahhoz, hogy ellepje az uborkákat, akkor két evőkanálnyi sót adjunk hozzá. Keverjük el a sót a vízben és öntsük bele az üvegbe.
5. Kenyér
Egy kenyér sarkát helyezzük a vízben álló uborkák tetejére, fedjük le egy kistányérral és tegyük napos meleg helyre. A gluténérzékenyek NE tegyenek kenyeret a tetejére, hanem még egy sor krumplit sorakoztassanak az ubik tetejére. Két-három nap alatt ebben a nagy melegben el is készül a tökéletes kovászos uborka.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.