Tegnap szóba került a munkahelyemen, hogy mi a különbség a hagyományosan elkészített muffin és a gluténmentes muffin között. Elmondtam, de szerintem jobban érezhető a különbség kóstolás útján, ezért elkészítettem Nekik, mindkét fajtát, íme a recept és a különbség:
Reform muffin
5 ek nyírfaporcukor1 tojás1,3 dl kókuszolaj2 dl növényi tej10 dkg kókuszliszt8 dkg GM liszt (Mester család süteményliszt)1 tk szódabikarbóna10 dkg apróra vágott étcsokoládé1 ek kókuszkrém2 ek holland kakaópor
Old school recept
15 dkg apróra vágott étcsokoládé24 dkg finomliszt1 cs sütőpor 4 dkg holland kakaópor1 tojás4 ek cukor1 cs vaníliás cukor10 dkg puha margarin3 ek tejföl1,7 dl tej
Kép: képeken a baloldali muffin gluténmentes
Mindkét receptet ugyanazzal a technikával készítem:
A száraz alapanyagokat vegyítem. Felverem a tojásokat a cukorral (édesítővel), hozzáadom a felolvasztott zsiradékot. Rákanalazom a tejfölt (illetve a kókuszkrémet). Folyamatos keverés közben apránként, felváltva adagolom a száraz mixet és a tejet. Ízesítem (fahéj, vanília, szegfűszeg, éppen amihez kedvem van). A muffin formát kibélelem/ kikenem, kb. háromnegyedig töltöm a masszával, majd 15-20 perc alatt 175 fokos sütőben (légkeveréses) készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy rendesen átsült-e a tészta.
Tapasztalat:
A reform muffinok szárazabbak, mivel a GM liszt teljesen másképp viselkedik, mint az egyéb lisztek, több folyadékot vesznek fel. Így a recepthez megemeltem az olaj, tej és kókuszkrém mennyiségét. A tészta állaga nagyban függ a lisztek fajtájától, így eltérhet muffinok állaga. Picit többet kell kísérletezni, mint a fehér lisztes muffinoknál, de szerintem megéri, mert sokkal egészségesebb.
Kellemes sütizést! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.