Az ősz abszolút a tök szezonja. Ha te is imádod sok kaporral, tejfölösen, picit ecetesen készíts belőle krémesen lágy főzeléket. Ha pedig már teleetted magadat, eszedbe se jusson kidobni a magokat, készíts belőlük egészséges, sós, ropogós finomságot.
Mi minden évben előszeretettel főzünk ősszel tökfőzeléket, dédikém hagyománya alapján pedig a magokat sem dobjuk csak úgy ki. Ha már felszeleteltük a sütőtököt, lámpás esetén kikapartuk a belsejét, akkor nagyon egyszerű dolgunk van. Első lépésként alaposan mossuk meg őket, hogy szép tiszta magokat kapjunk. Elöljáróban pedig azt had húzzam alá: brutál módon figyelj majd arra, hogy tízpercenként átforgasd a magokat a sütőben, mert ha leégnek, megkeserednek és akkor dobhatod ki mégis csak a kukába az egészet.
Szóval miután megtisztítottad és lecsepegtetted a magokat, áztasd be sós vízbe egy éjszakára. Másnap öntsd le róluk a vizet, majd melegítsd elő a sütődet 180 fokra. Sózd meg alaposan, egy kevés olívaolajjal is átforgathatod, és ha szereted, mindenképpen szórj rá egy kevés pirospaprikát is. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, egyenletesen terítsd rá a magokat és tedd be a sütőbe. Tíz percenként tényleg forgasd át, összesen pedig nagyjából 35 percig süsd őket. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és hagy kihűlni.
Egyél belőle minden nap egy nagy marékkal, hiszen rendkívül jót teszel vele az egészségednek. Tele van magnéziummal, káliummal, E-B és D-vitaminnal. Ez utóbbi különösen fontos az őszi-téli időszakban.
Eszter
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal