A hosszú hétvégék mindig jó alkalmat adnak arra, hogy kísérletezzünk, új ízeket párosítsunk, harmóniákat fedezzünk fel. Így voltam én is legutóbb, s egyik reggel valóban kimaxoltam a hedonizmus. Whiskyben sült mézes, kecskesajtos fügefalatokat készítettem, amiktől azonnal elfelejtettem, hogy odakint tíz fok van és szakad az eső.
Néhány szem fügét vágj ketté és egy hőálló tálba vagy egy kis tepsibe sorakoztasd. Tegyél mindegyik tetejére egy-egy darabka krémesebb állagú natúr vagy bazsalikomos kecskesajtot. Fél deci whiskybe tegyél egy kevés vaníliaaromát, és locsogasd meg vele a fügedarabkákat, majd csurgass rájuk egy kevés mézet is. Vágd be a sütőbe 15 percre, amíg a kecskesajt kicsit megpirul. Melegen fogyaszd hideg időben.
A füge csodás kiegészítője lehet az ételeinknek, hiszen főételekbe és desszertekbe egyaránt használhatjuk. Remek ízvilágot ad egy sült húsnak, ha fügével dobjuk fel, de sós karamellával is rendkívül pikáns tud lenni. Főzés-sütés során nyugodtan dobjuk fel alkohollal, például az általam is használt whiskyvel vagy rummal, húsok mellé tokaji aszúval. Kísérletezzetek bátran!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.