A karácsony egyik emblematikus nasija, illatozó finomsága a mézes puszedli. Gondoljunk csak vissza gyerekkorunkra! Már hetekkel az ünnep előtt bejárta a konyhát a mézeskalács és a vele egy időben készült puszedli semmihez sem hasonlító illata. Egy nagy fémdobozba eltéve pedig hosszan eláll. Mi most az ételallergiásokra gondolva egy cukor, glutén és tejmentes változatot készítettünk. A gluténérzékenyek különösen figyeljenek arra, hogy a választott mézeskalács-fűszerkeverék biztosan mentes legyen.
Hozzávalók:
• 15 deka rizsliszt
• 15 deka őrölt mandula - vagy mandulaliszt
• 5 deka vaj
• 5 evőkanál méz
• 5 deka eritrit
• 1 nagy vagy két kicsi tojás
• 1 púpozott teáskanálnyi gluténmentes mézeskalács-fűszerkeverék
• sütőpor
Egy kicsi lábasban alacsony lángon melegítsük össze a mézet a vajjal és az édesítőszerrel, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Egy tálban keverjük össze a rizslisztet, az őrölt mandulát, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a sütőport, adjuk hozzá a tojást, majd a mézes-vajas masszánkat. Alaposan keverjük össze, amíg homogén állagú nem lesz és enyhén olajos kézzel formázzunk belőle egy kis bucit. Csomagoljuk folpack-ba, egy éjszakára hagyjuk pihenni a hűtőben, hogy az ízek és az aromák összeérjenek.
Másnap kis golyókat formázzunk belőle, az alját kicsit lenyomkodjuk és szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, körülbelül 180 fokon nagyjából 7-8 perc alatt készre sütjük. Két tojást kettéválasztunk, a fehérjét 5 deka édesítőszerrel kemény habbá verjük. A már kihűlt puszedliket egyesével beleforgatjuk, hogy szép homogén mázat kapjunk belőle. Félretéve hagyjuk, hogy fél nap alatt a máz teljesen rászáradjon. Ezt követően bátran fogyaszthatjuk, vagy egy fém dobozba halmozva eltehetjük karácsonyig.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.