"Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál" - szól a jól ismert locsolóvers. És valóban. Ez a végtelenül egyszerű folyadék maga az élet esszenciája. A csoda, amit egyszer mindenképpen meg kóstolni önmagában, teaként és süteménybe keverve is.
A rózsavíz jótékony hatásait már Kleopátra is ismerte, igaz, ő elsősorban külsőleg, bőrápoló-szerként használta, mivel kiválóan hidratálta legendásan csodás bőrét. Belsőleg használva, vagyis a friss rózsavíz fogyasztásával azonban számos értékes vitamint és ásványi anyagot is a szervezetünkbe juttathatunk. A folyadék B3, C, D, és E vitaminokban bővelkedik, emellett magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat és elősegíti a sejtregenerációt. Jól ismert stresszoldó hatásáról, de a női hormonális változások okozta kellemetlen tünetek enyhítésére is alkalmazhatjuk.
A rózsavíz elkészítése pofon egyszerű. Egyetlen fontos szempontot kell csupán szem előtt tartani: a felhasználni kívánt rózsa vegyszermentes környezetből származzon. Permetszert ugye egyikünk sem szeretne inni.
Szirmozzuk le a rózsát, és öntsük le forrásban lévő vízzel. Egy maréknyi rózsasziromhoz egy deci vizet számoljuk, minél több friss szirom áll a rendelkezésünkre, annyival több vízzel önthetjük le arányosan. Hagyjuk állni legalább fél napig, majd szűrjük le, tegyük üvegbe és hűtőben tartsuk fogyasztásig.
Ahogyan azt már említettük, ihatjuk önmagában is, de készíthetünk a segítségével relaxáló teát is, sőt, bizonyos süteményekbe is felhasználhatjuk, ha krémesen lágy ízvilágot szeretnénk kapni.
Eszter
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.