Hét érdekességet gyűjtöttünk össze a kávétörténelemből, s most egy isteni bónusz latte-receptet is megosztunk veletek.
Korábban már írtunk nektek arról, hogy a tökéletes kávéhoz a tesztelésen vezet az út, s felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy miként tudjuk megtalálni a több ezer kávéfajta közül a számunkra leginkább tetszőt. Ha érdekel titeket, miként kell kilenc lépésben ízlelni a feketét, kattintsatok IDE.
Most viszont egy kis történelemórára invitálunk titeket, összegyűjtöttük ugyanis a kávézás hét legnagyobb mérföldkövét, amit csak a legelvetemültebb kávérajongók ismernek.
1. A 15. században szúfi szerzetesek a kávégyümölcsből kisrnek vagy arab bornak nevezett teát főztek, ami segített, hogy éjszakai imáik alatt ébren maradjanak.
2. 16. században az arabok pörkölni és őrölni kezdik a kávébabokat, hogy megalkossák azt a kávét, mely már nagyban hasonlít a ma általunk fogyasztottra.
3. 1554-ben Konstantinápolyban megnyílik az első kávéház, ezt követte az 1615-ös velencei és az 1640-es bécsi kávéző debütálása.
4. Az 1600-as évek elején egy szúfi kávét csempészett Jemenből Indiába, illetve Jemenből Amszterdamba, így hamarosan a holland gyarmatokon élénk kávétermesztés indult meg.
5. A 17. század elején mind a karibi szigetvilágban, mind pedig a dél-amerikai gyarmatokon létrejönnek az első kávéültetvények.
6. Az első kávéval foglalkozó könyv Luigi Fernando Marsigli nevéhez fűződik, aki török hadifogolyként tanulta meg a kávéfőzés csínját-bínját. Kötete Bécsben jelent meg 1685-ben Bevanda asiatica vagyis Ázsiai ital címmel.
7. Az első pesti kávéfőző Cavesieder Blasius, vagyis Kávéfőző Balázs volt, aki vándorkávés életformáját feladva Pesten telepedett meg és 1714-ben nyitott üzletet. 1727-ben a Régiposta utcában nyitotta meg az első magyar kávéházat Starkh János.
És íme a bónusz recept, ami így szeptember végén nem is lehetne más, mint egy sütőtökös latte!
A sütőtököt pucoljuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockára, majd főzzük puhára. Leszűrjük és botmixerrel pépesítjük. Egy adag tejeskávéhoz egy nagy evőkanál sütőtökpürére lesz szükségünk. Készítsük el a latte-t, öntsük turmixgépbe, adjunk hozzá egy evőkanál sütőtökpürét, reszeljünk bele egy mokkáskanálnyi gyömbért, tegyünk bele egy teáskanálnyi fahéjat és pár csepp vaníliaaromát. Turmixoljuk össze, majd öntsük pohárba.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.