Az idei év legnagyobb durranása a fogyókúrázók számára az volt, amikor berobbant a köztudatba a chia mag jótékony hatása. Azóta nem telik el nap, hogy ne találkoznánk ezzel a csodaszerrel készült pudingok fotóival a facebook-on vagy az instagramon. De tudtátok, hogy sűrítő képessége miatt lekvárfőzéshez is kiváló? Most mutatunk nektek egy módszert, miként készíthetitek el a cukor és tartósítószer mentes hiperegészséges áfonyalekvárotokat.
2 kiló áfonyát tegyünk fel egy lábasba főni. Egy pici vizet tegyünk alá, hogy addig se tapadjon le, amíg levet enged. Forrást követően takaréklángon főzzük tovább és krumplinyomó vagy botmixer segítségével törjük át az egészet. Ha azt szeretnénk, hogy nagyobb gyümölcsdarabok legyenek benne, az előbbit, ha krémes dzsemet szeretnénk, akkor az utóbbit használjuk. Tegyünk hozzá ízlés szerinti mennyiségű édesítőszert és körülbelül négy evőkanál chia magot. További öt perc elteltével a lekvárunk érezhetően besűrűsödik.
Húzzuk le a lábast a tűzről és adagoljuk bele a lekvárt a sterilizált üvegekbe. Jó szorosan tegyük rá a tetejét és fordítsuk fejjel lefelé öt percre, majd dunsztoljuk ki!
Az így elkészített lekvárokból egész évben bátran ehetünk, hiszen nem csak egészséges, de tartós is úgy, hogy közben mindenféle adalékanyagoktól mentes marad. Kísérletezzünk bátran, próbáljuk ki bármilyen idénygyümölccsel, sőt keverhetjük is azokat! Fantasztikus íze van például egy sárgabarack-levendula vagy málna-ribizli kombinációnak.
További receptekért és tuti tippekért kövessetek minket a facebookon is IDE KATTINTVA.
Szilvási-Kassai Eszter
A teljes cikk tuti befőzési tippekkel elolvasható a Presztízs Style magazin 7-8. számában.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.