Találtunk egy helyet nem messze Budapesttől, ahol magunk szedhetjük le az őszibarackokat. Azonnal lecsaptunk a lehetőségre, gyönyörű egészséges barackokat hoztunk haza, mind e mellett szuper élmény volt. A friss bio barackokból lekvárokat készítettünk három különböző ízben. Még nem maradtál le róla, próbáld ki! Nézzük a recepteket:
Ananászos őszibarack lekvár gyömbérrel
1 ananász3 kg őszbarack (megpucolva, mag nélkül)1 kisebb darab gyömbéreritritForraljunk fel 1 fazék vizet, tegyük bele a barackokat kb. 30 másodpercre, azért, hogy a bőrét könnyebben le tudjuk húzni. Vágjuk apróra a gyümölcsöket és a gyömbért, tegyünk rá pár kanál eritritet és kezdjük el melegíteni. Az édesítőre nem írok pontos mennyiséget, mivel ez függ attól, hogy a gyümölcsök, mennyire édesek, illetve mi hogyan szeretjük a lekvárt savanykásan vagy inkább édesen. Forráspont után hagyom főni a gyümölcsöket kb. 30 percig, a felesleges levet kiszedem a fazékból, steril üvegekbe teszem, lezárom, szörpként fogyaszthatjuk. :)
Miután a gyümölcsökről leszedtem a levet leturmixolom, üvegekbe teszem, lezárom, fejjel lefelé fordítom, száraz dunsztba teszem, 1-2 napig hagyom hűlni.
Lezárás: a forró lekváros üvegre befőző fóliát teszek, melyet egy befőttes gumival rögzítek, ráhelyezem a fém kupakot, ezzel a módszerrel a lekvárok sokáig elállnak tartósítószer nélkül.
Fehér őszibarack lekvár vaníliával
2 kg fehér őszibarack1 vaníliarúd kikapart magjaxyilitA barackokat meghámozom, felaprítom teszek rá pár evőkanál xylitet, a vanilia rúd kikapart magjait és elkezdem főzni. Az elkészítési metódus szinte ugyanaz, mint az előző lekvárunknál, turmixolás előtt kivettem pár darab barackot, hogy ne teljesen homogén lekvárt kapjak. Szokásos módon lezárom az üvegeket, majd dunsztolom.
A harmadik lekvárunk sima őszibarack lekvár xylittel, de természetesen nem tudtam megállni, hogy ne csempésszek bele egy kis extrát... Az egyik üveg rejt magában egy kevés levendula szörpöt, aminek a receptjét hamarosan olvashatjátok itt a blogon.
Jó befőzést kívánok mindenkinek, bízom benne, hogy meghoztuk a kedveteket hozzá. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.