Sok receptben szükség van mogyoróvajra és nutellára, de egyrészt drágának tartom őket, másrészt tele vannak nyomva cukorral és tartósítószerrel. Tehát több okból is jobban szeretem magam elkészíteni, amit lehet. Lássuk a recepteket!
Mogyoróvaj
20 dkg sótlan amerikai mogyoró2 ek kókuszolaj (bármilyen más semleges olaj)pici mézaprítógép
A mogyorót, az aprító gépbe helyezzük, majd 2-3 percig kis szünetekkel keverjük, viszonylag magas fokozaton.
Hozzáadjuk a mézet és az olajat, addig keverjük tovább, míg teljesen lágy fénylő krémet nem kapunk. Üvegekbe helyezzük, és hűtőbe tesszük, kb 3 hétig tárolhatjuk.
Ezen felül tehetünk bele vaníliát, xylitet, fahéjat, kakaóport, keverhetjük mandulával; ami szimpatikus és éppen van otthon. Mi a natúr változatot készítettük el, mivel a jövőben sokszor használjuk majd alapanyagként. :)
Cukormentes nutella
20 dkg mogyoró20 dkg étcsokoládé1 ek xylit (célszerű por alakot készíteni belőle)3 ek kókuszolaj3 ek kakaópor (cukormentes)1 csipet só
A mogyorót teflonos serpenyőben /vagy sima sütőben 160 fokon/ megpirítjuk, folyamatosan kevergetjük, rázogatjuk, hogy ne égjenek oda a magok. Kiöntöm egy tiszta konyharuhára, ledörzsölöm a mogyoró héját, mivel ez keserű ízt adna krémünknek (időtakarosság miatt javaslom a hántolt mogyoró megvásárlását/. Figyeljetek, mert könnyen odaég, tapasztalat..:/
Aprítóba helyezem és elkezdem pépesíteni, ugyanúgy, mint a mogyoróvajat. 2-3 perc múlva hozzáadom az olajat, a xylitet (ha nem sikerül por alakot készíteni, nem nagy gond, de használhatunk mézet vagy bármi mást, ami megszokott, bevált édesítő) illetve a csipet sót. Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, majd a mogyorós masszához adom. Az aprító segítségével tovább keverem a krémet, addig, míg egyneművé válik. Üvegbe öntjük, hűvös helyen tároljuk (spájz, pince vagy hűtő) kb. 3-4 hétig eláll, de garantáljuk, hogy addig nem fog megmaradni. :)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.