A nagy szüreti forgatagban szereztünk egy vödörnyi otelló szőlőt. Alapesetben ebből a fajtából a vörösboron kívül mást nem nagyon lehetne készíteni, mi viszont újragondoltuk és ánizsos lekvárt, valamint olyan tartósítószer és hozzáadott cukortól mentes gyümölcslevet készítettünk belőle, ami a kamrában hónapokig eláll erjedés nélkül.
Hát még ha szőlőből bor helyett ivólevet készít... Mi kérünk elnézést, Tibi atya! :)
TIPP: Ha nem szeretnénk napokig lila kézzel mászkálni, érdemes az egész hadművelet során gumikesztyűt viselni.
A vasban gazdag csoda-ivólé
A szőlőt alaposan megmossuk és leszemezzük. Gyümölcscentrifugába adagoljuk és kinyerjük belőle a szőlő levét. Ennek híján használjunk paradicsom-passzírozót. A szőlőlevet tegyük fel a tűzre és forraljuk fel. Az otelló annyira édes, hogy semmi szükség nincs arra, hogy felcukrozzuk vagy édesítőszert adjunk hozzá. Amikor felforrt a szőlőlé, vegyük le alacsony lángra és előre kimosott, sterilizált üvegekbe adagoljuk. Száraz dunsztba tesszük egy-két napra, fogyasztásig pedig hűvös helyen tároljuk.
Ouzo-t az üvegbe!
Az ánizsos szőlőlekvár íze pontosan olyan, mint a görögök kedvelt aperitifjének, az ouzo-nak. A megmosott, leszemezett szőlőt feltesszük főni. Öntsünk alá egy pici vizet, nehogy leégjen. Fedő alatt nagyjából 20 percig főzzük, majd paradicsom-passzírozón nyomkodjuk át, hogy a szőlő héja és magjai ne kerüljenek bele a lekvárunkba.
Adjunk hozzá egy nagy kávéskanálnyi ánizsmagot és alacsony lángon főzzük még öt percig, ekkor egy púpozott evőkanálnyi chia-magot szórjunk bele, hogy dzsemes állagúra sűrűsödjön. Adagoljuk befőttesüvegekbe, szorítsuk rá a tetőt és 5 percre fordítsuk fejjel lefelé az üvegeinket. Tegyünk ezt is száraz dunsztba egy-két napra, fogyasztásig pedig szintén hűvös helyen tároljuk.
TIPP: Az üvegek sterilizálásának, csírátlanításának egyik remek módja lehet, ha kigőzöljük. Ezt akár a mikróban is elvégezhetjük, így jelentős időt tudunk nyerni. Két deciliter citromos vizet tegyünk az üvegekbe és a mikróban 3-4 percig melegítsük. Az üvegekben gőz keletkezik, ami minden baktériumot semlegesít. Az üvegekből öntsük ki a vizet és hagyjuk egy tiszta konyharuhán lecsepegni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.