A csili egy olyan szuper alapanyag, amit méltatlanul elhanyagolunk. A házi csilis babon kívül tulajdonképpen nem is használjuk semmire. Pedig elképesztő jó ízt ad a süteményeknek, édes ételeknek és italoknak is. Ezt fogjuk most bebizonyítani egy ötperces mikrós bögréssel és egy felturbózott kakaóval.
A maják úgy tartották, a csili megszünteti a hasmenést és a menstruációs görcsöket, de a fogínyvérzésüket is ennek segítségével kezelték. Az aztékok paprikakrémet készítettek belőle, amivel fájó testrészeiket kenegették. Fő hatóanyaga a kapszicicn, mely nem véletlenül szolgál számos gyógykészítmény alapanyagául. A csili rendszeres fogyasztása esetén felgyorsul emésztés, de védi a gyomor nyálkahártyáját is, valamint hatásosnak tartják fejfájás, migrén és náthás tünetek ellen. Na, de elég az okoskodásból, lássuk a recepteket!
Egyszemélyes bögrés csilis csokis sütemény
Vízgőz fölött felolvasztunk egy tábla étcsokoládéból egy csíkot, hozzákeverünk egy evőkanál tejet és egy csilipaprika kettévágott, kimagozott felét és fél vaníliarúd kikapart belsejét. Amíg összekeverjük a többi hozzávalókat addig a tűzről levéve, de még a gőz fölött hagyjuk, hogy a csokoládé átvegye a csili ízét. Ha lusták vagyunk a vízgőzzel bajlódni, akkor egy kis hőálló tálba törjük bele a kockákat, dobjuk rá a tejet és tegyük be egy percre a mikróba, hogy felolvadjon. Keverjük gyors mozdulatokkal homogén állagúra, ekkor adjuk hozzá a csilit és a vaníliát, majd tegyük félre kihűlni.
Egy tojást, egy evőkanál olajat, egy evőkanál nyírfacukrot, egy késhegynyi sütőport és egy púpozott evőkanál mandulalisztet (ennek hiányában szintén egy púpozott evőkanálnyi zabpehelylisztet) keverjünk össze. Én most vaníliás proteinport tettem a tésztába, ebből két evőkanálnyira volt szükség. Szedjük ki a csilit a csokiból és óvatosan keverjük hozzá a többi hozzávalóhoz, hogy homogén masszát kapjunk. Egy bögrét vajazzunk ki, öntsük bele a tésztánkat és a mikróban a legmagasabb fokozaton három perc alatt készre sütjük.
Csilis kakaó
Két deci tejbe beledobunk egy kettévágott csilipaprikát és alacsony hőfokon felmelegítjük. Egy evőkanál cukrozatlan kakaóport keverjünk össze ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel, lassan adagoljuk a tejhez és keverjük csomómentesre. Szedjük ki a csilit és öntsük bögrébe a kakaót. A végeredmény egy csípős, kicsit kesernyés, ám mégis édes kakaós finomság lesz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.