Két-három hetente hétvégén össze szokott gyűlni a család egy része, kártyázni, beszélgetni. Mindig más készít ilyenkor egy kis nasit, most rajtam van a sor. A sós süteményeket részesítik előnyben ilyenkor, ma ezt az egészséges finomságot találtam ki:
25 dkg zabpehelyliszt30 dkg szénhidrát csökkentett liszt18 dkg növényi zsiradék/ vaj10 dkg sajt (cheddar, trapista)30 dkg édesburgonya2,5 dkg élesztőtökmag, sós mandula, napraforgómag2 db tojás1 dl tej1 tk só1 kk méztetejére1 tojásreszelt sajt
Az édesburgonyát kis kockákra vágom, puhára főzöm, krumplinyomóval áttöröm. Az élesztőt és a mézet langyos tejbe teszem, félreteszem. A zsiradékot elmorzsolom a liszttel, hozzáadom az élesztős tejet, tojásokat, az édesburgonyát, sót és a sajtot. Egy gyúrható, lágyabb tésztát kapok. Fél óráig meleg helyen kelesztem (én langyos sütőben szoktam). 180 fokra előmelegítem a sütőt. Lisztezett felületen átgyúrom a tésztát, majd másfél centisre nyújtom, tetszőleges formájú kiszúró formával kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kiszaggatott formákat egymástól 2-3 cm távolságra. A tojást felverem, majd megkenem vele a tészta tetejét, reszelt sajttal díszítem. 20 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.