Kisfiam borzalmasan rossz reggeliző. Nem is rossz, hanem inkább semmilyen, merthogy sem otthon, sem az óvodában nem hajlandó enni egy falat reggelit sem. Ezt pedig így nem mehetett tovább. A szokásos nyuszis gabonapelyhet, ami tele van cukorral, nem vagyok hajlandó adni neki, így most sorra kísérletezem ki az egészséges reggeli alternatívákat, ami bejöhet egy ötévesnek. Közben pedig rájöttem, hogy ez nem csak a kicsiknek, de a nagyoknak is remek lehetőség az egészséges reggeli elfogyasztására. A mostani gyümölcskenyeremet ráadásul plusz öt perc ráfordítással az ünnepi asztal díszévé is varázsolhatjuk.
A gyümölcskenyér elkészítéséhez szükségünk lesz 8 deka köleslisztre (ennek hiányában ugyanennyi rizsliszt is megfelel), 10 deka zabpehelylisztre, 2 közepes almára, 4 evőkanál olajra, 12 deka édesítőszerre, 1 marék durvára vágott mandulára vagy egy marék kókuszreszelékre, 1 marék mazsolára vagy más aszalt gyümölcsre, 1 mokkáskanálnyi sütőporra, egy mokkáskanálnyi fahéjra.
Az almákat kis lyukú reszelőn lereszelem, majd minden hozzávalóval együtt egy nagy tálba belezuttyantom és összekeverem. Kiolajozott, kilisztezett őzgerinc-formában vagy kisebb kuglóf-formába beleöntöm, és előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából fél óráig sütöm. Tűpróbát követően kiveszem a sütőből és 10 percig pihentetem, majd a formából a megsült gyümölcskenyeret kiborítom egy tálra.
TIPP: Ha az ünnepi asztalra szánjátok a gyümölcskenyeret, csurgassatok rá olvasztott étcsokoládét. Fontos, hogy a még egyben lévő gyümölcskenyeret ne egy tálra, hanem egy rácsra helyezzétek, hogy a felesleg le tudjon csurogni róla, így nem fog az alja elázni. Az étcsokoládét gőz fölött, vagy mikróban két evőkanál tej kíséretében olvasszátok fel, keverjétek homogén állagúra, és máris lehet önteni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.