Közeledik a Karácsony, mindenki rohan vásárol: ajándékot, fenyőfát, alapanyagokat a karácsonyi menühöz, süteményekhez, karácsonyi díszeket, szaloncukrot. Mi szeretjük a saját magunk elkészíteni, amit lehet, akár a süteményeket, ételízesítőket, díszeket a lakásba, így tettünk a karácsonyfára való díszekkel is. Habcsókot és ehető díszeket készítettünk mellyel a fenyőfát díszítjük, illetve a gasztro-ajándékokat már mutattuk hogyan tudtok készíteni, jöjjön most háromféle könnyen elkészíthető szaloncukor recept,amivel pont elkészülsz karácsonyra. Mind e mellett szuper közös program gyermekekkel, nagyon élvezik a gyúrást, formázást, csokiba mártogatást és természetesen a kóstolást is. :) Nézzük a recepteket:
Marcipános
10 dkg mandula (darált)8 dkg xyillit (nyers nád)15 ml víz20 dkg étcsokoládé (a bevonáshoz, maximum 70 %-os), fehér csoki is lehetA tisztított, darált mandulát összekeverem a porrá őrölt xylittel. Hozzá öntöm a víz felét, majd tovább keverem a masszát. Csak annyi vizet szükséges hozzáadni, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Gyúrás közben gyakran leragad, ez abszolút normális. Frissen tartó fóliába tekerem a marcipánt, hűtőbe teszem 1 órára. A marcipán negyedéből, 1 cm vastag kukacot készítek, és kb. 2 cm hosszúságú darabokra vágom. Vízgőz fölött megolvasztom a két tábla csokit. Miután teljesen felolvadt az étcsokoládé, félrehúzom a tűzhelyről, és az edényt a vizes tálból kivéve kicsit hagyom hűlni, hogy ne legyen nagyon forró. A marcipán gombócot villára szúrom az olvasztott csokiba mártom, majd a sütőpapíros tálcára helyezem, fogpiszkáló segítségével lehúzom a szaloncukrot a villáról. A bevont marcipánt helyezzük hűvös helyre, spájzba hidegebb szobába vagy pincébe, lehetőleg ne hűtőbe, mert úgy megtörhet a csokimáz.
A dermedési idő 5-6 óra.
Kókuszos
3 ek kókusztej7 dkg kókuszreszelék2 ek porrá őrölt xylit1 tábla étcsokoládéA kókusztejet felmelegítem, hozzá adom a kókuszreszeléket és az édesítőt, összekeverem, majd félreteszem hideg helyre kb. 1 órára. Gombócokat formázok a masszából, amiket sütőpapíros tálcára helyezek, 10 percre a mélyhűtőbe teszem, majd olvasztott étcsokiba mártom őket. Hűvös helyen hagyom megszilárdulni a csokoládé bevonatot a kókuszmasszán, majd ezt követően csomagolom a csodás szaloncukrokat.
Narancsos mogyorós
15 dkg pörkölt darált török mogyoró1 narancs reszelt héja1-2 ek narancslé8-10 dkg xylit por alakban1 tábla étcsokoládé
Az alapanyagokat - a csokoládé kivételével – összedolgozom (a narancslevet a végén teszem bele), majd a masszából hosszúkás formákat készítek, tálcára helyezem őket és 1-2 órára hűtőbe vagy hűvös helyre teszem. A csokoládét vízgőz felett megolvasztom. A mogyorós masszát csokiba mártogatom, le csepegtetem róla a felesleget, majd sütőpapíros tepsire helyezem, hűvös helyen hagyom megdermedni. Miután a csoki megszilárdult, csomagolom és hűvös helyen tárolom.
Kellemes időtöltést kívánunk! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.