Ha már unod a hagyományos szalagos fánkot vagy egyszerűen valami különlegeset készítenél a hétvégi télűzéshez, akkor próbáld ki két receptünk valamelyikét. Garantáltan nem fogod megbánni. Ráadásul amellett, hogy eszméletlenül finomak még fogyókúrádba is beillesztheted, hiszen a hagyományosnál sokkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak.
1. Mákos-mandarinos
10 deka szénhidrát-csökkentett lisztet vagy ugyanennyi zabpehelylisztet, 10 deka mákot, fél csomag sütőport, egy csomag vaníliás nyírfacukrot, egy evőkanál por állagú nyírfacukrot (természetesen használhattok eritritet is), egy tojást, 5 deka olvasztott margarint, egy közepes nagyságú mandarin kifacsart levét és egy evőkanál tejfölt összegyúrunk. Folpackba tekerjük és betesszük a hűtőbe 10 percre.
Az idő leteltével lisztes deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Forró olajban pillanatok alatt mindkét oldalát átsütjük. A tetejére én most házi cukormentes narancslekvárt tettem.
2. Édesburgonyás
Édesburgonyás fánkunkhoz először is meg kell pucolni, fel kell kockázni és vízben puhára kell főzni az édesburgonyát. Törjük össze krumplinyomóval, majd mérjünk ki belőle egy bögrényit. Ehhez a mennyiséghez szintén ugyanakkora bögrényi szénhidrát-csökkentett lisztet adjunk, mehet hozzá fél zacskónyi élesztőexpressz, egy evőkanál nyírfacukor (vagy más édesítőszer), egy tojás és egy csipet só. Lazán gyúrjuk össze a tésztát és takarjuk le legalább negyed órára, hogy a tészta kicsit megkeljen.
Nagyon laza mozdulatokkal lisztezett deszkán nyújtsuk ki bő ujjnyi vastagságúra. Szaggassuk ki és forró olajban süssük ki. Tálaláskor nem maradhat el a tetejéről a házi cukormentes lekvár és a por állagúra őrölt nyírfacukor sem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal