Március 15-én mi mást készíthettünk volna, mint egy elképesztően finom, puha Kossuth kiflit. A mi változatunk persze eltér a hagyományostól: nincs benne cukor, a finomlisztet pedig gluténmentesre cseréltük. A Kossuth kifli tejmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Melegítsük elő a sütőt közepes hőfokra. 20 deka növényi margarint keverjünk habosra 15 deka nyírfacukorral, majd egyesével adjunk hozzá négy darab tojás sárgáját. Verjünk kemény habbá a fehérjéket és óvatosan forgassuk hozzá a sárgájához. Szitáljunk a tetejére 15 deka Mester család gluténmentes süteménylisztjét és egy kávéskanál sütőport, keverjük össze. A tetejére szórjunk jó sok őrölt mandulát.
Olajozzunk ki egy tepsit, lisztezzük be, hogy a sütemény ne ragadjon bele. Öntsük bele a tésztát és egyengessük el. Kb. 20 perc alatt közepes hőfokon süssük készre. Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát rajta, hogy a közepe is biztosan átsüljön. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval (attól függ, hogy kisebb vagy nagyobb kifliket szeretnénk) szaggassuk hold formájúra. Persze, ha van otthon hold formájú süti kiszúró, azt is használhatjuk, de így a legautentikusabb.
Tudtátok, hogy a Kossuth kiflihez fűződik egy legenda is?
A történetnek nem tudni, mennyi valóságlapja lehet, sőt valószínű, hogy a Kossuth kifli csak nevében kapcsolódik Kossuth Lajoshoz és az államférfi iránti tiszteletből nevezték el róla a süteményt.
A legenda szerint volt egy Palugyay Jakab nevű vendéglős, akinek tulajdonában a pozsonyi Zöldfa szálló étterme állt. Kossuth Lajos 1848. március 17-én ennek a szállónak az erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését, miután előző nap Batthyány Lajost megbízták az első felelős magyar kormány megalakításával. Szóval úgy tudni, ennek a Palugyaynak volt mandulás, diós és mákos kiflije is, Kossuth pedig a mandulásat szerette a legjobban, így a vendéglős Kossuth-kiflinek nevezte el vajas piskóta alapú süteményét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.