Bejött ez a pocsék idő, szerdán még a hó is esett én meg elkeseredtem. A virágjaim oda, reméljük a gyümölcsfák megmaradnak. Behúzódtam a lakásba és kísérletezgettem. Most a tejberizs esett az áldozatul a kíváncsiságomnak és különböző fűszerekkel teszteltem, hogy milyen meglepő vagy éppen pikáns eredményt kaphatok. Végül a legszuperebb a kardamomos változat lett, érdemes nektek is kipróbálnotok, egészen különleges ízvilágot kaphatsz.
Készítsd el a szokásos módon a tejberizst. Egy bögre rizst egy bögre víz és három bögre tej keverékében ízlés szerinti mennyiségű édesítőszer kíséretében főzz puhára. Adj hozzá házi készítésű vaníliaaromát vagy vaníliás nyírfacukrot és egy ici-pici csipet sót. Ha megfőtt, keverj hozzá egy mokkáskanálnyi kardamomot és hagyd pihenni, amíg elkészíted a bogyós gyümölcsös szószt.
A szósz rendkívül egyszerű. Kevés vízen párold meg a mirelit bogyós gyümölcsös keveréket, adj hozzá ízlés szerinti édesítőszert, majd amikor kicsit sűrűsödik, húzd le a tűzről és .
Adagold a tejberizst tálakba vagy poharakba, önts rá a szószból és fogyaszd hidegen vagy melegen kedved szerint.
Tudtad?
A kardamom gyömbérfélék családjába tartozó gyógyhatású fűszernövény. Az egzotikus konyha és a karácsonyi ízvilág meghatározó eleme, a mézeskalács-fűszerkeverék egyik fő összetevője, a curryporok alkotórésze. A kereskedelemben zöld, fehér és fekete színben kapható. Intenzív íze miatt mértékkel használjuk. Tökéletesen kihozza a gyümölcsök aromáját, kiválóan párosítható almához, körtéhez, birsalmához. Gyógyító hatását már az ősi indiaiak is felismerték, görcsoldó, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, vérzés csillapító, vértisztító fűszer, melyet a szív gyógyszereként is emlegetnek.
Te is elkészítenéd házi vaníliaaromádat? Pofon egyszerűen megteheted. Én így csináltam:
Egy pofás kis üvegbe, amit a legközelebbi hobbiboltban vásároltam, vodkát öntöttem és decinként egy vaníliarudat tettem bele. Tehát, két deci vodkához két vaníliarúdra, 5 deci vodkához 5 vaníliarúdra lesz szükség. Lezártam a tetejét a tetejét és három-négy hétig hagytam, hogy az ízek összeérjenek. Ha most elkészíted, mehet is majd az ajándékcsomagba, vagy saját felhasználás esetén a karácsonyi sütés-fűzéshez már bele is tudod löttyinteni a linzertésztába.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.