Nem sok ember van a világon, aki nem szereti a csokoládét. Legtöbbünk olyan, mint Gombóc Artúr a meséből: jöhet a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé, a rövid csokoládé, az édes csokoládé, a keserű csokoládé, a tavalyi csokoládé, az idei csokoládé és minden olyan csokoládé, amit csak készítenek a világon. Most összegyűjtöttünk 10 olyan érdekességet, amit eddig biztosan nem hallottál kedvenc nasidról.
1. Az ősi Mezoamerikában már a 16. századi spanyol megjelenése előtt is jelentős múltja volt a csokoládénak. Úgy tudni ugyanis, hogy már az első közép-amerikai törzsek is ittak kakaót.
2. Angliában 1847-ben a J.S. Fry&Sons készített a világon először táblás csokoládét, amit cukorból, kakaóporból és kakaóvajból készítettek. Az első tejcsokoládé közel 30 évvel később, 1875-ben került forgalomba.
3. A kakaófa világszerte megterem, szóval akár elkezdhetünk kísérletezni a termesztésével a saját kertünkben is.
4. A kakaófát általában évente kétszer szüretelik a helyi esős évszaktól függően, ahol azonban nincs külön száraz és esős évszak ott egész évben, folyamatos a betakarítás. Az érett gyümölcsöt általában egy tompa faeszközzel nyitják fel.
5. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, a termelésük mértéke 1.496.860 tonna évente. Külön érdekesség, hogy többnyire kis családi ültetvényeken folyik a termesztés.
6. A kakaópornak a csokoládé címkéjén megadott százalékos aránya a kakaóbab és a hozzáadott kakaóvaj együttes mennyiségére utal. A 70 százalék kakaótartalom felirat például 65 százalék kakaóbabra és 5 százalék hozzáadott kakaóvajra utal. A kakaóvajat gyakran helyettesítik pálmaolajjal, ezt azonban nem szabad csokoládénak nevezni, csak tortabevonónak vagy összetett csokoládénak.
7. Az édesítőszerek nincsenek hatással a csokoládé állagára, ugyanolyan lágy és selymes fényű marad.
8. A fehér csokoládéban egyáltalán nincs kakaópor, ezt kakaóvajjal helyettesítik, így az összetétele emellett cukorból és tejporból áll.
9. A száz százalékos kakaótartalmú csokoládé, ami nem tartalmaz cukrot teobromin tartalma miatt jobban erősíti a fogakat, mint a fluorid.
10. Az a gondolat, hogy valaki csokoládéfüggő, az 1960-as években terjedt el. Ezt a jelzőt a csokoládé szerelmesei használják önmagukra félig viccesen és nem valódi függősé-re utal, bár a csokoládé nyilvánvalóan addiktív tulajdonságai nem véletlenül kerültek a tudományos érdeklődés középpontjába.
+1. Soha, de soha ne tedd a hűtőbe a csokit, mert gyorsan kialakul a kondenzáció, amitől meglágyul, a cukor pedig kiül a felszínére. Ha igazán fanatikus vagy, vegyél egy borhűtőt, állítsd be 18 fokra és tárold ott csokigyűjteményedet.
Dom Ramsey, a HVG Kiadó gondozásában megjelent csodálatos könyvében, a Csokoládémániában további érdekességeket olvashattok a világ legnépszerűbb édességéről. A gyakran meglepő információk mellett igazán különleges recepteket is találhattok, illetve megtudhatjátok azt is, miként válhattok profi csokikóstolóvá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.