A sütőtök Amerikából származó növény, mely nálunk is egyre inkább elterjedt. Magyarországon leggyakrabban a mézzel vagy cukorral leöntött, sütőben megsütött formában találkozhatunk vele. A tökvirágúakhoz tartozó növény gazdag nyomelemekben és vitaminokban, kiváló béta-karotin forrás, kalóriatartalma alacsony, ezért érdemes eltenni belőle tavaszra és nyárra. Nézzük hogyan!
A sütőtököt félbe vágom, magjait kikaparom (ezeket félre teszem), sütőpapíros tepsire helyezem, majd 180 fokon kb. 30 percig sütöm.
Miután megsült kiveszem, hagyom kicsit hűlni, a húsát kanállal kiszedem, késes aprítóba teszem, majd pépesítem. Fagyasztó zacskókba csomagolom ( egy adag kb. 1 bögre), mélyhűtőbe teszem. Hűtőben 1 hétig tárolható, fagyasztóban 6-8 hónapig. A blogon nemsokára olvashattok sütőtök pürével készült recepteket is. :)
Tipp: 1-2 sütőtököt el szoktam tenni, nyersen feldarabolva is, ebből általában levest vagy köretet készítek.
Fűszeres tökmag
Nyers tökmag2 ek olíva olajFűszer keverékem: fokhagyma granulátum, só, bazsalikom, paprika, borsA tökmagokat szűrőben jól megmosom, megszabadítom a nyálkás nyúlványoktól, ez semmiképp nem elhagyható lépés. Beáztatom a magokat, egy tál sós vízbe, majd egy óra elteltével lassú tűzön elkezdem melegíteni, kb. 10 percig forralom, majd leszűröm, konyharuhán megszárítom.Sütőpapíros tepsire helyezem, ráöntöm az olívaolajat és a fűszerkeveréket. 160 fokon kb. 10 percig sütöm, hogy a magok héja ropogós és aranybarna legyen.
Jó étvágyat!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.