Ennek a sütinek kb. 2006-ra nyúlik vissza a története. A barátnőm éppen összeköltözött a párjával, én ekkor még nem ismertem a szerencsés fiatal embert. Meghívtak vendégségbe, nos, hát mondhatni izgultam. Nálunk az a szokás, hogy ha megyünk valahová, viszünk valami kis ajándékot, egy üveg italt, csokoládét vagy süteményt. Szerintem személyesebb, ha az ember maga készíti el eme kedvességet.
Tudtam, hogy a barátnőm édesszájú, előző héten kísérleteztem ezzel a recepttel, nagyon ízlett mindenkinek. Édes ropogós, egészséges, kávé mellé nagyon jó kiegészítő... Persze, akkor is bejött, hiszen amikor este hazaértem tőlük, az alábbi üzenet fogadott: a sütis doboz majdnem üres :D Azóta is jóban vagyunk. :) Mikor előveszem ezt a receptet, mindig eszembe jut ez a kis történet, meleg szívvel ajánlom mindenkinek, hogy hasonló élményben lehessen része. Nos íme a recept:
Hozzávalók
15 dkg zabpehely (gluténmentes)10 dkg szénhidrát csökkentett liszt (vagy 5 dkg kókusz + 5 dkg bármilyen más liszt)1 kk szódabikarbóna15 dkg növényi zsiradék5-6 ek xylit/ méz1 db tojás5 dkg durvára vágott dió vagy mandula1 marék aszalt gyümölcs apróra vágva5 dkg étcsokoládéfahéj, csipet só,kakaó, vanília, citrom- narancshéj
Egy tálba helyezem a zabpelyhet, lisztet, fahéjat, szódabikarbónát, diót, csokit és az aszalványokat, összekeverem őket. A puha margarint habosra keverem a xylittel, hozzáadom a szoba hőmérsékletű tojást, majd apránként fakanállal beledolgozom a száraz alapanyagokat. Egy habos masszát kell, hogy kapjunk.
Sütőpapíros tepsire diónyi méretű halmokat helyezek 4-5 cm távolságra, vizes kézzel lelapítom őket. 170 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm a csodás tallérokat. Mikor kivesszük a sütőből, még puha állagúak, ha kihűltek, ropogós kekszekké válnak. Az illatuk pedig ellenállhatatlan. A kakaó, vanília és a gyümölcshéj opcionális, néha teszek bele néha nem, érdemes így is, úgy is kipróbálni.
Amellett, hogy ilyen szép emlékek jutnak eszembe erről a sütiről, kiváló a Mikulás váró falat is egy bögre tej kíséretében. :)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.