Aranygaluska szerintem mindenki kedvence, tökéletes desszert, vagy egy tartalmas leves után kiváló levezető főétel is lehet. Születésnapom alkalmából megleptem ezzel a családot, természetesen cukormentesen készítettem el, finomra őrölt tönkölylisztet használtam. Íme a recept:
Hozzávalók (4-5 adag):
30 dkg átszitált finom tönkölyliszt3 dkg vaj/ növényi olaj2 dl langyos tej2 ek nyírfacukor por alakban
2 dkg friss élesztő1 citrom reszelt héja1 tk kókuszvirág cukorcsipet só
fahéj (elhagyható, én most tettem bele)
A kenéshez és szóráshoz:
10 dkg olvasztott vaj15 dkg őrölt dió5 dkg nyírfacukor
Elkészítés:
A tejből kb. 1 decit megmelegítek, belemorzsolom az élesztőt, majd beleszórok 1 ek. kókuszvirág cukrot. Félreteszem 5 percre, míg felfut. A liszthez adok 2 ek nyírfacukrot, csipet sót, reszelt citromhéjat, fahéjat, az olvasztott vajat, majd a végén a felfutott élesztőt. A tésztát a kézi mixerem dagasztós fejével kidolgozom (kb. 4-5 percig dagasztom vele). Most idő hiányában mikróban kelesztettük a tésztát (40 mp-ig melegítem 3 percet pihentetem, 20 mp melegítem, 3 percig pihentetem /ezt még egyszer megismétlem/ és már meg is kelt a tésztánk. Természetesen letakarom konyharuhával és nem nyitom ki a mikrót, hogy a tészta ne fázzon meg, be lehet tenni langyos sütőbe is. Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtom, pohár segítségével félholdakat szaggatok belőle.
A tepsimet kikenem vajjal, majd a kiszaggatott holdakat vajba mártom és elkezdem a tepsi aljára sorakoztatni, pici távolságot hagyok köztük, hiszen a tészta meg fog kelni sütés közben. Ha ez készen van, megszórom diós nyírfacukorral, majd ráteszem a következő réteget (a legtetejére is maradjon dió:)).
A rétegzett tésztát beteszem a sütőbe kb. 20 percig sütöm 170 fokon, majd leveszem a hőfokot 150-re, s így sütöm készre (a sütési idő összesen kb. 35 perc). Ha a tészta teteje aranybarnára sült kiveszem, hagyom hűlni. Langyosan vanília sodóval tálalom.
TIPP: Nálam a vanília sodó hígan elkészített nyírfacukros vanília puding volt, nem szeretek tojást tenni a krémbe. A süti nem érte meg a másnapot. ;)
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.